Kultivar: Qingxin oolongDatum sběru: prosinec 2024 Popis čaje: Čaj pro zpracování tohoto čaje se pěstuje a sbírá v blízkosti hory Lishan. Plantáže nalezneme ve výšce 1600 metrů. Čaj se sbírá a zpracovává ručně. Je silně oxidován (kolem 80%) a jemně pečený. Barva nálevu je oranžovo hnědá. Vůně je sladká, ovocná (zralé ovoce). Chuť nálevu je pečená, medová, po zralém ovoci, plná. Dozvuk je delší, jemně pečený a jemně nasládlý.
|
Doporučený způsob přípravy: Čaj Hong oolong patří mezi vysoce kvalitní čaje. Abyste si chuť tohoto čaje vychutnali co nejvíce, doporučujeme jeho přípravu a následné popíjení v Gaiwanu (Zhongu) nebo v menší konvičce. Do vyhřáté konvičky (gaiwanu) o objemu 150 ml vložte 4-6 gramů sypaného čaje. Lístky v konvičce zalejte vodou o teplotě 90-100 stupňů. Ihned slejte. Jedná se o tzv. nultý nálev, který se běžně nepije. Slouží k oživení čajových lístků. Zalejte opět vodou o teplotě 90-100 stupňů a nechte louhovat 50 - 60 sekund. Poté nálev slejte. Získali jste svůj první nálev. Pro každý další nálev dobu louhování prodlužujte o přibližně 10-15 sekund na každý další nálev. Tedy druhý nálev louhujte okolo 60 – 75 sekundy, třetí 70 – 90 sekund… Tímto způsobem přípravy získáte okolo 5 – 7 příjemných nálevů. Zejména druhý až čtvrtý nálev budou těmi nejlepšími. Příprava čaje v konvici. Tento způsob přípravy je ideální, pokud nemáte příliš času nebo chuti si čaj připravit v malé konvičce (gaiwanu). Do větší konvice o objemu 300 ml vložte 4-6 gramů čaje. Zalejte vodou o teplotě 85 – 90 stupňů a nechte louhovat okolo 2 minut. Poté nálev slejte. Získali jste svůj první nálev. Druhý nálev zalejte vodou o teplotě 90 stupňů a nechte louhovat kolem dvou a půl minut. Na třetí nálev použijte vodu o teplotě 90 – 95 stupňů a louhujte okolo třech minut. V Lishanu se zpracovávají zejména oolongy. Red (Hong) oolongy z této oblasti jsou méně známé. Jedná se ale o velmi kvalitní čaje, které si vychutnáte nejvíce ve svátečních chvílích, kdy budete mít dostatek času si vychutnat jejich vytříbené chutě a vůně. Hong oolong bude chutnat těm z vás, kteří máte rádi výraznější vůně a chutě v čaji. Bude chutnat i těm, kdo mají rádi čaje černé. Čaj je ideální přípravou i za studena (macerátem).
|

|
| REGISTRACE zákazník / velkoobchod www.taiwanskycaj.cz / www.ming-yun.eu |